The Industry

Ethiopia … On the Rise as the Ultimate Industrial Hub

Being Africa’s second most populous country; Ethiopia provides wide marketplace for industrial production as one of the key pillars enhancing the socio-economic objectives of balancing the country’s mega development plans.

Already achieved significant industrialization headway; the Ethiopian government is making an allowance for industrial activities to become the back-bone for development; embarking on a firm policy aiming to attractthe world’s key industry investors to further stimulate the country’s phenomenal economic growth.

Emerging as a major market for plastic products; demand in Ethiopia has been mounting at an average rate of 10-20% per annum; spurred by elevating consumer disbursements. The sheer size of the plastic products market situates Ethiopia as the “most attractive” market in Africa for plastic industries.

Plastic products consumption in Ethiopia has increased registering astounding rates reaching 150%, at a compound average growth rate (CAGR) of approximately 8.7% in the past 6 years. Imports of plastic machinery have risen up by 32%; with solid forecasts confirming that such figures will triple within the coming 5 years. There is a confidence among many familiar experts within the region that the country’s plastics sector is still only in second gear and its real potential is still yet to be seen.

Climbing the curve quickly driven by the ongoing demand of the industrial sector; the petrochemicals and chemicals market growth clearly demonstrates the considerable potential for the industrial evolution in Ethiopia. Fueling multiple industries; the worthwhile investing in petrochemicals and chemicals sector in Ethiopia is upward at a very fast pace with a growth rate attainment of 10% annually, such growth is attributed to the massive industrialization diversity requiring petrochemical and chemical products to enhance the quality and value of the industrial output.

Already for-seen as the forthcoming retail powerhouse in Africa; the Ethiopian market is witnessing an accumulative demand for state-of-the-art packaging technologies riding on the wave of up-and-coming development in the retail and industrial sectors; consequently, The packaging materials and machinery market in Ethiopia is expected to grow at a compound yearly growth rate close to 10%.

In the fields of printing and paper technologies; Ethiopia has greater than ever before increased its imports in 2013 by 14.6% exceeding US$ 90 million; such an interesting figure positions the country as one of the largest importers of printing and paper technologies in the African continent.

 

 

اثيوبيا… على طريق الازدهار كأهم مركز صناعي في القارة الأفريقية

إثيوبيا هي ثاني أكبر الدول الأفريقية من حيث عدد السكان وهو ما يتيح سوقاًاستهلاكيةضخمة للمنتجات الصناعيةوهو ما تعول عليه الدولة كأحد الركائز الأساسية لتحقيق أهداف التنمية الاقتصادية والاجتماعية وهي تمثل جزء اساسي من خطة التطوير الشاملة في كافة المجالات.

حققت إثيوبيا في السنوات الاخيرة إنطلاقة صناعية عملاقة، وإختصت الحكومة الأثيوبية النشاط الصناعي بان يكون حجر الزاوية في خطط التنمية الإقتصادية معتمدة على سياسة واضحة تقوم على إجتذاب الاستثمارات الصناعية من مختلف دول العالم للإسهام في تطوير النمو الإقتصادي الإستثنائي الذي تشهده البلاد والذي تحول إلى ما يشبه الظاهرة.

تمثل إثيوبيا سوقاً واعدة في مجال صناعات البلاستيك، حيث يزيد حجم الطلب على منتجات قطاع البلاستيك بما يتراوح بين 10 و 20% سنوياً مدعوماً بإرتفاع مستوى المعيشة ومن ثم زيادة حجم الإنفاق الإستهلاكي، ويعتبر السوق المتنامي للمنتجات البلاستيكية بدولة إثيوبيا واحداً من أهم الأسواق الجاذبة للاستثمارات في القارة الأفريقية بحسب المراقبين والخبراء.

إرتفعت معدلات استهلاك منتجات البلاستيك في إثيوبيا خلال السنوات السته الماضية بشكل ملموس حيث سجلت أكثر من 150% بمعدل نمو تراكمي مجمع يصل الى 8.7% سنوياً، كما زادت وارادات البلاد من الماكينات والمعدات بما يصل الى 32% وسط توقعات بأن تتضاعف تلك الزيادة ثلاث مرات على الأقل خلال السنوات الخمس القادمة، ويرى المراقبون الاقتصاديون ان سوق البلاستيك بدولة إثيوبيا مازال في مراحل التطور الأولى وأنه سيحقق طفرات كبيرة في المستقبل القريب.

يعكس مستوى الطلب المتنامي على المنتجات البتروكيماوية والكيماوية التطور الصناعي الكبير بدولة إثيوبيا حيث يمد القطاع الجدير بالاستثمار فيه مختلف الصناعات باحتياجاتها من المواد الأولية وتامة الصنع، وينمو قطاع المنتجات البتروكيماوية والكيماوية بمعدلات متزايدة تصل إلى 10% سنوياً مرتكزاً على تنوع الأنشطة الصناعية التي هي بحاجة مستمرة إلى الإمداد بالمنتجات البتروكيماوية والكيماوية لتحسين كفاءة الإنتاج وتحقيق القيمة المضافة الفعلية التي تتيح للمنتجات الصناعية فرصاً تنافسية لدى تسويقها.

ينظر العالم الى إثيوبيا بعين الإعتبار على أنها مركز تجارة السلع الاستهلاكية القادم بقوة في القارة الأفريقية وهو ما ألقى بظلاله بصورة إيجابية على قطاع التعبئة والتغليف والذي أصبح في حاجة دائمة إلى الامداد الفورى بأحدث تكنولوجيا ماكينات التعبئة والتغليف لمواكبة التطور الكبير الذي تشهده البلاد في مجالي السلع الاستهلاكية وتجارة التجزئة ويتوقع الخبراء أن تنمو سوق ماكينات ومعدات التعبئة والتغليف في إثيوبيا بواقع 10% سنوياً.

سجلت واردات إثيوبيا من معدات والآت الطباعة والصناعات الورقية إرتفاعاً غير مسبوق في العام 2013 لتتخطى حاجز التسعين مليون دولار أمريكي بمعدل نمو 14.6% مقارنة بالعام السابق وهو ما يصنف إثيوبيا ضمن اكبر الدول المستوردة لمستلزمات الطباعة ومستلزمات الصناعات الورقية بالقارة الأفريقية.

Leave A Response »